Hoe kan jij gasten schrappen van je lijst?

Eén probleem waar je al snel bij een Afghaanse bruiloft mee te maken krijgt is het aantal gasten die je wilt gaan uitnodigen. Het is simpelweg, hoe meer gasten hoe duurder jouw bruiloft wordt. Het is belangrijk om een een bepaald moment een grens te trekken want gekker maken kan natuurlijk altijd! Hoe kun je nou gasten schrappen zonder hier een slecht gevoel over te krijgen? De kans is groot dat je hier nog niet bij hebt stilgestaan maar bij een Afghaanse bruiloft is dit probleem nummer 1!  Met deze praktische tips kun jij jouw gastenlijst op een subtiele manier inkorten zonder hier een slecht gevoel over te krijgen. Het is namelijk mogelijk om het op een goede manier te brengen.

Bepaal samen het budget en totaal aantal gasten
Allereerst is het belangrijk om samen met je toekomstige man of vrouw te bepalen wat het budget voor jullie bruiloft is en hoeveel gasten je in totaal wilt uitnodigen. Trek grenzen en stop op een bepaalde punt. Moeten je kennissen die je haast niet ziet en sterker nog, niet eens meer spreekt nou echt uitnodigen op je bruiloft? Of je lieve buurman of buurvrouw? Wil je wel kinderen op je bruiloft hebben of wil je juist liever alleen volwassenen en het laten bij kinderen van naaste familie. Vind je het nodig om je collega’s op je werk die je naast je werk eigenlijk niet spreekt belangrijk om uit te nodigen? Bepaal daarom je grenzen samen en zorg dat het niet te uitgebreid wordt, tenzij je hier natuurlijk wel voor kiest! Wil jij bijvoorbeeld geen vrienden uitnodigen maar je man of vrouw wel? Dat is mogelijk, maar houdt het dan alleen bij de beste vrienden om elkaar zo tegemoet te komen.

Plaats nu je gasten in verschillende groepen op jouw lijstje
Groep 1 uit je gastenlijst voor jouw Afghaanse bruiloft bestaat uit naaste familie en natuurlijk vrienden die je echt niet wilt missen op je bruiloft. Groep 2 in je lijstje bestaat uit familie en kennis die je er graag bij wilt hebben waarvan er misschien wel een aantal kunnen missen in het ergste geval. Om hier uit te kunnen komen is het handig om deze mensen te markeren met ja of twijfel labels zodat je aan het eind makkelijker kunt schrappen. De 3e groep uit je lijst bestaat uit twijfelgevallen en mensen die je eigenlijk niet ziet en weinig of niet spreekt of misschien juist van heel ver naar jouw bruiloft moeten komen. Kijk even terug hoe het staat met het maximum aan gasten die je wilt hebben op je bruiloft, als je dan teveel gasten hebt kun je vanaf groep 3 beginnen met schrappen en vervolgens door te gaan naar groep 2 (twijfelgevallen) in je lijstje. Nu kan je iedereen gaan uitnodigen!

Hoe vertel je het je gasten dat die niet aanwezig kunnen zijn?
Iedereen weet dat een bruiloft gewoon veel geld kost en dat dit geheel afhankelijk is van het aantal gasten. Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover je gasten en er niet omheen te draaien. Je legt uit dat het maximum aantal gasten bereikt is en dat ze er daarom niet bij kunnen zijn. Daarnaast zijn jullie waarschijnlijk al een tijdje uit elkaar gegroeid, spreken elkaar minder en zien elkaar misschien helemaal niet. Dan begrijpen zij het ook, misschien dat ze teleurgesteld zijn maar dat gaat natuurlijk ook wel over. Na afloop van jouw bruiloft is het nog altijd mogelijk om de mensen die er niet bij konden zijn uit te nodigen om het feestje nog eens klein na te vieren.

Jullie bepalen alles zelf en niemand anders!
Uiteindelijk is het jullie bruiloft en jullie moeten bepalen wie er wel of niet komt op jouw bruiloft! Voel je niet verplicht om mensen uit te nodigen omdat mensen verwachten dat ze worden uitgenodigd, de mensen die om wat voor reden dan ook niet aanwezig zijn, zijn niet zonder een reden afwezig.