Afghaanse bruiloft
Ben je op zoek naar informatie voor het organiseren van een Afghaanse Bruiloft Nederland of België? Of ben je benieuwd hoe een Afghaanse bruiloft eruit ziet? Op YourAfghanWedding.nl vind je alle informatie, tips en inspiratie voor de perfecte bruiloft! Trouwen op de Afghaanse manier. Wij hebben alles voor jou uitgezocht, zodat je makkelijk keuzes kunt maken.
Afghaanse bruiloften zijn uniek met zowel traditionele als moderne invloeden. Lees hieronder meer over de tradities. Ben je op zoek naar leveranciers, inspiratie, tips en meer? Ga dan naar onze homepage.
De bruiloft
Een Afghaanse bruiloft verloopt in verschillende fases. Hieronder worden alle fases uitgebreid beschreven.
Aanvang
Bij de aanvang van een Afghaanse bruiloft, staan de families van de bruid en de bruidegom bij de entree van de zaal om hun gasten te verwelkomen en ze te begeleiden naar hun tafels. Ondertussen speelt een liveband met een zanger meestal traditioneel en kalm Afghaans muziek.
Zodra de zaal wat voller raakt en iedereen gearriveerd is, maken de bruid en de bruidegom hun grote entree. Dit gebeurt terwijl de liveband een speciaal nummer zingt genaamd ‘Ahesta Boro’, dat letterlijk ‘loop langzaam’ betekent.
Alle gasten staan op om het echtpaar te verwelkomen en te bewonderen. De bruid draagt volgens oud gebruik een groene jurk en de man een pak. Het bruidspaar loopt naar hun tafel die meestal centraal gevestigd is in de zaal en die gedecoreerd is met bloemen en kaarsen. Vervolgens worden alle gasten uitgenodigd om de dansvloer op te gaan. Het bruidspaar zit voor het grootste gedeelte van het feest op hun plek en gaan af en toe de dansvloer op voor een dans.
Vooral de bruid dient zich voorbeeldig te gedragen en niet te uitbundig te dansen. Het komt echter steeds vaker voor dat de jongere generatie bruidsparen vaker op de dansvloer te vinden zijn.
Nekah-ceremonie
Ongeveer een uur na de entree van het bruidspaar is het tijd voor de ‘Nekah’-ceremonie, een trouwceremonie waarbij een trouwcontract wordt opgesteld. De mannen verzamelen zich in een aparte zaal om een tafel heen met de bruidegom en een ‘mullah’ (imam). De bruid hoort volgens de Afghaanse bruiloft traditie niet deel te nemen aan de tafel, alhoewel dat steeds vaker gebeurt. De vader en andere naaste mannelijke familieleden vertegenwoordigen de bruid als gemachtigde. Bij de onderhandelingen wordt er ook gesproken over ‘Mehr’, een soort bruidsschat dat pas uitbetaald dient te worden door de bruidegom, indien hij later van de bruid wilt scheiden.
Vaak wordt een symbolisch bedrag overeengekomen, omdat het bruidspaar hun huwelijk niet op geld wilt waarderen en het in de praktijk niet vaak voorkomt dat de bruidegom bij een scheiding ook daadwerkelijk het overeengekomen bedrag uitbetaald.
Zodra er overeenstemming is bereikt, zal de imam naar de bruid gaan om haar drie keer te vragen of zij het huwelijk accepteert. Zodra de bruid het accepteert, is het bruidspaar officieel getrouwd. Kort daarna gaat het bruidspaar als net getrouwd stel samen de tafels langs om hun gasten te verwelkomen. Twee of drie familieleden lopen met het bruidspaar mee en dragen een grote schaal met daarop bedankjes met ‘Nokhel’ (gesuikerde amandelen) voor de gasten.
Diner
Kort na de Nikah-ceremonie volgt het diner. Het diner wordt groot aangepakt bij Afghaanse bruiloften. Het diner wordt in buffetvorm geserveerd met enorm veel gerechten en desserts. Het bruidspaar opent het buffet door als eerste eten te pakken, waarna alle gasten volgen. Het bruidspaar eet vervolgens in een aparte kamer afgezonderd van de gasten. Na het eten dient het bruidspaar zich om te kleden voor hun tweede entree waarbij de bruid een witte trouwjurk draagt en de bruidegom een andere pak. Ook bij de tweede entree van het bruidspaar wordt Ahesta Boro gezongen. Nu er enkele variaties op dat nummer zijn, hoeft het bruidspaar niet te vrezen voor herhaling.
Rituelen
Na het diner wordt er druk gedanst op de dansvloer. Het dansen wordt tussendoor afgewisseld met enkele rituelen die bij elk Afghaanse bruiloft aan pas komen. Zo hebben we de Henna-ceremonie. De naaste familieleden van het bruidspaar trekken traditionele Afghaanse kleding aan en komen de zaal binnen met de henna en de ‘Aihna mesaf’. Zij leggen deze schalen neer in de buurt van de tafel van het bruidspaar en gaan vervolgens de dansvloer op om de traditionele Afghaanse dans ‘Attan’ uit te voeren.
Video
Bekijk hieronder een video van de Attan dans.
De Attan
Na de Attan komen de ouders van het bruidspaar bij hun staan om henna te smeren op de handen van het bruidspaar. Nadat het bruidspaar aan de beurt is geweest, wordt de Henna door de zaal heen gebracht om gasten in de gelegenheid te stellen henna op hun hand te smeren en het in een ‘Khinapech’ (stukje stof) te wikkelen.
Ondertussen gaat de bruidspaar aan de slag met de ‘Aihna Mesaf’. Er wordt een sluier boven het hoofd van het bruidspaar gehouden. Ze lezen samen een stuk uit de Koran. Hierna wordt hen een spiegel aangereikt waar een doek omheen is gelegd. Onder de sjaal haalt het bruidspaar de doek van de spiegel en zien zich voor het eerst als getrouwd paar. Deze spiegel wordt vooraf in een doek gewikkeld, nadat een familielid (meestal de opa van de bruid of de bruidegom) de spiegel in zijn hand houdt, ernaar kijkt en enkele delen uit de koran leest.
De bedoeling is dat niemand anders hierna de spiegel inkijkt totdat het bruidspaar dat doet, anders brengt dat ongeluk. Tussen de rituelen door hebben de gasten de mogelijkheid om langs te gaan bij het bruidspaar, hun een cadeau te geven een gezamenlijk een foto te nemen.
Taart
Tegen het einde van de avond is het tijd voor het aansnijden van de taart. De taart wordt op een mooie versierde tafel binnengebracht. Naast de taart staat er een schaal met ‘Malida’. Dit is verkruimelde cake gemend met suiker, olie en kardemom. Malida is niet makkelijk verkrijgbaar in de winkels, zodat familieleden het zelf dienen te maken.
Voordat de taart aangesneden wordt, dient de bruidegom eerst het mes te verdienen. De zusjes van de bruid en de bruidegom dansen rond met het mes (“messendans”). De bruidegom geeft geld of bloemen aan ze om het mes te krijgen. Dit is geen eeuwenoude traditie, maar is pas in de laatste 15 jaren een traditie geworden.
De taart wordt aangesneden en het bruidspaar geven elkaar een hap van de taart. Vervolgens drinken zij sap uit twee glazen. Je kan elke soort sap hiervoor gebruiken. Vaak wordt er gekeken naar welke kleur sap mooi staat bij de rest van de tafel waar de taart op staat. Hierna wisselt het bruidspaar elkaar ringen uit en dansen zij daarna samen. Hiermee komt er bijna een eind aan de Afghaanse bruiloft.
Einde bruiloft
Tegen het einde van een Afghaanse bruiloft wordt er door de zanger het nummer ‘Shab bakhair’ gezongen zodat het voor de gasten duidelijk is dat het feest tot een einde is gekomen. Het bruidspaar en de naaste familieleden staan bij de deur om afscheid te nemen van alle gasten en hun te bedanken voor hun komst. Tot slot wordt er bij de bruid een groen lint om haar middel gebonden door haar vader of broer. Dit is een teken van maagdelijkheid. Het bruidspaar vertrekt vervolgens in hun ‘Motare kholposh’ (versierde trouwauto) naar het nieuwe huis van het bruidspaar.
Na de bruiloft
De dag na de bruiloft is het tijd voor de ‘Takht Djamie’. De ouders van het bruidspaar bereiden een aantal gerechten voor en vertrekken rond het begin van de middag naar het nieuwe huis van het bruidspaar. Officieel is de ‘Takht Djamie’ een cadeaufeest, waarbij de familieleden hun trouwcadeau aan het echtpaar geven. Tegenwoordig geven de familieleden hun cadeau echter al op de bruiloft, zodat deze dag vooral besteed wordt aan het terugblikken op de bruiloft.
Huwelijksreis
Hierna is het gebruikelijk dat het bruidspaar op huwelijksreis (Mah-e-Asal) gaat.