Cadeautips voor een Afghaanse bruiloft

Ben je uitgenodigd voor een Afghaanse bruiloft, maar heb je geen idee wat voor cadeau je moet geven? Geen paniek, wij zullen je helpen! In dit artikel bespreken wij welke cadeau’s gebruikelijk zijn voor Afghaanse bruiloften.

Naaste familie

Voor naaste familie is het op Afghaanse bruiloften gebruikelijk om (gouden) sieraden aan het bruidspaar te geven. De bruid krijgt voornamelijk sieraden, maar ook de bruidegom kan bijvoorbeeld een armband of een ring als cadeau ontvangen.

Naast sieraden kan je als naaste familie het bruidspaar ook geld cadeau geven op hun Afghaanse bruiloft. Het bedrag varieert heel erg, maar ligt vaak tussen de € 200,- tot wel € 600,- afhankelijk van je eigen draagkracht en je relatie tot het bruidspaar. Oudere personen in de familie die het qua financiele situatie beter hebben, geven vaak ook meer dan bijvoorbeeld een jonge zus of broer van het bruidspaar.

In plaats van geld besluiten sommige naaste familieleden om de kosten voor een onderdeel van de Afghaanse bruiloft op zich te geven, zoals bijvoorbeeld de kosten voor de zanger of de fotograaf. Ook is het leuk om bijvoorbeeld een reis cadeau te geven in plaats van geld.

Verre familie en goede vrienden

Vroeger was het op Afghaanse bruiloften vooral gebruikelijk om spullen voor de inrichting van het nieuwe huis van het bruidspaar cadeau te geven. Tegenwoordig is dat steeds minder, nu ieder bruidspaar het liefst zelf hun nieuwe huis willen inrichten naar hun eigen smaak en wensen. Op Afghaanse bruiloften is het voor de gasten dan ook gebruikelijk om gewoon geld te geven. Zo vermelden veel bruidsparen ook een envelop op de trouwkaart als cadeautip. Vergeet niet je namen goed te vermelden op de envelop of op de wenskaart. Op een Afghaanse bruiloft ontvangt het bruidspaar namelijk enorm veel enveloppen. Op deze manier kan het bruidspaar makkelijk achteraf achterhalen van wie de enveloppen precies zijn.

Voor verre familie en goede vrienden is het gebruikelijk om ongeveer € 50,- per huishouden te geven op een Afghaanse bruiloft. Denk hierbij dus aan jezelf inclusief je partner en je kinderen. Heb je een groot gezin met veel kinderen die ook nog eens een partner hebben, dan kan je ervoor kiezen om of met het gehele gezin rond de € 100,- te geven of per koppel (kind en zijn of haar partner) € 50,- of minder te geven.

Kennissen

Voor kennissen van het bruidspaar is het ook gebruikelijk om geld als cadeau te geven op een Afghaanse bruiloft. Bij kennissen kan je rond de € 20,- tot € 50,- als cadeau geven. Geef je liever geen geld omdat je dat te onpersoonlijk vindt, dan kan je ook een bosje bloemen meenemen. Ook is het leuk om bijvoorbeeld bonbons of iets vergelijkbaars cadeau te geven.